Olivové oleje ze Španělska se už léta hřejí na výsluní popularity

Snad ani není nikdo, kdo by takovou voňavou nádheru nepoužil v kuchyni alespoň jednou – a když se odhodláte ke změně a nahradíte slunečnicový olej tím olivovým, nebudete chtít už nejspíš nikdy jinak! Balzám na zažívání, spoustu ceněných aminokyselin a vitamínů, prakticky až neomezené možnosti kombinace. Olivy uzrávají jak na Jadranu, tak i na Krétě, Sicílii, v Andalusii, ale rovněž také v centrálním Španělsku, jež slulo za dávných časů Kastilií!

Nejen sušená šunka a paella jsou doménou Hispánie

Co všechno se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Jistě je to slunce, pohodová atmosféra, historie prodchnutá maurským vlivem a spoustu dobrého jídla. Pokud jste už někdy slyšeli o značce olivových olejů Casas de Hualdo, jistě vám příjemně překvapí, že se chystá i na tuzemský trh – a už brzy si budete moci udělat oslavu v rytmu flamenca, ať už přichystáte porce lososa nebo pokrmy třeba ze zeleniny. Na stůl přijde kvalita přímo z lůna přírody, produkt, u kterého nečekejte chemickou úpravu, ale jen postupy v souladu s tradicí. Ochutnejte třeba tolik oblíbené kupáže, které jistě znalci vína mají zařazené spíše pod pojmem cuvée. To nejlepší z několika různých olivových olejů? Ano, přesně tak! Když se řekne extra panenský olivový olej, znalci jednoduše nominují Picual. Voní po zelených banánech a přináší výborné možnosti kombinace s těstovinovým salátem i pečenou mořskou rybou. Díky silnému ovocnému aroma je ceněný i na německých stolech a dlužno podotknout, že němečtí strávníci jsou poměrně dosti nároční, pokud jde o kvalitu produktu. Pokud jde o zdraví a chuť ve vzájemné kombinaci, není přeci důvod spokojit se s málem, že? Vyzkoušejte ještě variantu zvanou Cornicabra, která si rozumí se španělskou klasikou – tedy jídly, jejichž chuť je poměrně výrazná, jako je například lilek na grilu nebo pozvolna pečené jehněčí maso.

Publikováno: 25. 09. 2020

Autor: Katka Brázdová